Alpackafakta

Snabbfakta

Alpackan mäter ca 1 m vid manken och väger som fullvuxen 50-80 kg. Det är ett tystlåtet djur som konverserar med ett hummande läte. Alpackan är mycket skonsam mot gräset eftersom foten är partåig med trampdyna med klor. Alpackan är ett av de få djur som inte gödslar överallt i hagen utan har "toaletter", vilket förenklar renhållningen och reducerar parasittrycket om man håller rent. Alpackan är ett mycket utpräglat flockdjur och får aldrig vara ensam. Minimum tre alpackor krävs för att de ska må bra. Alpackan är inte rymningsbenägen utan stängslet handlar i huvudsak om att hålla inkräktare utanför. De äter hö, gräs på sommaren med tillskott av kraftfoder.
Latin: Vicugna pacos
Släkte: Kameldjur, nära släkt med lama, vicuña och guanaco.
Raser: Huacaya, 90 % av alla alpackor, vars päls är fluffig och bullig. Suri, som är ovanligare, har istället långa, rastaliknande lockar.
Ursprung: Anderna i Peru, Bolivia och Chile.
Ull: Världens finaste och mest exlusiva ull i 22 basfärger med totalt ca 250 nyanser. Ullen är stark, mycket lätt samt oerhört mjuk och sticks inte som fårull. Den värmehållande förmågan är unik - 30 % varmare än merinoull. Ullen är fri från lanolin vilket ger ullen en "torr" känsla jämfört med den feta fårullen. Allergiker mot fårull klarar ofta alpackaull utan problem. Alpackan klipps 1g/år. Den finaste ullen, spinnullen, kommer från sadeln.
Fortplantning: ett föl per år, dräktig ca 11,5 månader.
Andvändning: ullproducent, hobby-djur, "gräsklippare för slott och koja", djurterapi, stressterapi, treeking, uppfödning mm mm.

Ursprung och historik

Alpackan härstammar från Anderna där den lever på 4 - 5 000 m höjd i Peru, Chile och Boliva, men det finns även mindre populationer t ex i Argentina och Equador. Alpackan är ett kameldjur vars närmaste släkting är den utrotningshotade vicunan som lever vild i Anderna. Även lama och guanaco är släkt med alpackan. I Peru finns idag ca 2,5 miljoner alpackor vilket motsvarar ca 85% av världens alla alpackor. Länge var det exportförbud för alpackor men 1984 kom den första alpackan till USA och sedan dess har intresset för alpacka stigit enormt över nästan hela världen och i Europa finns nu ca 30 000 djur, medans det i Sverige bara finns drygt 1 000 alpackor - än så länge!
 
Alpackan och laman domesticerades för 5 - 6 000 år sedan. Laman utvecklades till lastdjur då den är mkt större än alpackan medans alpackan med sin makalösa päls främst blev ullproducent. Under Inka perioden, då sofistikerade avelsmetoder användes, fick man fram extremt hög kvalitet å alpackaullen, som ibland gick under betäckningen "Inkas guld" och var avsedd endast för de kungliga. Uppfödningen och aveln av alpackor stod på sin höjdpunkt under 12- 1300 talet.
 
Då de spanska conquistadorerna invaderade Peru 1532 hade de bl a med sig merionofår. Spanjorerna upptäckte att alpackorna konkurerade om betet med fåren och försåg dessutom Inkaindianerna med såväl kött som bränsle liksom ull till kläder. Det bästa sättet att kontrollera indianerna var att helt enkelt slå undan fötterna på dem genom att eliminera alpackorna. Så man började slakta alpackor - miljontals av alpackor. Peruanska historiker räknar med att 90% av världens dåvarande alpackastam, som man uppskattar bestod av 30-50 miljoner individer, försvann - tillsammans med ca 80% av den indianska befolkningen!
 
Lyckligtvis fanns det indianer som lyckades gömma en del alpackor genom att föra upp dem till högplatåerna i Anderna. Det var naturligtvis en stor omställning för dessa djur och många klarade sig inte men mitt i all tragedi så blev det ett naturligt urval som nu är anledningen till att alpackan är ett så robust och friskt djur. Tyvärr försvann också mycket av den enorma kunskap om alpackauppfödning som indianerna besatt. Indianerna som följde med sina djur till de oerhört karga och magra områdena fick satsa på att överhuvudtaget överleva och specialkunskaperna i alpackaavel gick så småningom förlorade. Kvaliten på alpackorna sjönk drastiskt eftersom de tidigare så kontrollerade alpackahjordarna nu lämnades att korsa sig fritt. Det var först in på 1800 talet som alpackan "återupptäcktes" och aveln åter tog fart.